Avrupa Birliğinin finansal desteği, Sağlık Bakanlığı ve Fransız Kalkınma Ajansı işbirliğiyle inşa edilen Yeni Dörtyol Devlet Hastanesinin açılışı gerçekleştirildi.
Haber Giriş Tarihi: 09.06.2022 21:01
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2022 00:06
Kaynak:
Haber Merkezi
https://www.flashgazetesi.net/
Dörtyol ilçemizde hizmete giren Yeni Dörtyol Devlet Hastanesinin açılış törenine Vali Doğan’ın yanı sıra, Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Tolunay, Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Herve Magro, AB Komisyonu DG NEAR B Direktör Yardımcısı Henrike Trautmann, Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Dışişleri Bakanlığı Hatay Temsilcisi Büyükelçi Devrim Öztürk, Dörtyol Kaymakamı Aydın Ergün, ilçe belediye başkanları, İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, AK Parti İl Başkanı Adem Yeşildal, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaşımız katıldı.
Yeni Dörtyol Devlet Hastanesi tanıtım filminin katılımcılar tarafından seyredilmesiyle başlayan tören, İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat’ın açılış konuşmasıyla devam etti. İl Sağlık Müdürü Dr. Hambolat konuşmasında, “Yeni hastanemiz 33 bin 594 m2 arsa üzerine inşa edilmiş olup 3 blok ve 9 kat olarak planlanmıştır. Hastanemizde 49 adet çift ve 99 adet tek yataklı oda, 90 adet poliklinik odası, 10 ameliyathane ve 8 doğumhane salonu mevcuttur. Ayrıca palyatif servis, diyaliz ünitesi, ruh sağlığı merkezi gibi pek çok alanda hizmet sunabilecek kapasitededir. Çağımızın son teknolojisine göre donatılan hastanemizde, EMAR cihazı, 2 tomografi cihazı bulunmakta ve bunun yanı sıra görüntüleme ve laboratuvar hizmetleri sağlanacaktır.” dedi.
Fransa Türkiye Büyükelçisi Herve Magro, “Türkiye, savaştan zarar görmüş ülkelerden kaçan mülteci nüfusunun yönetimi gibi zor konularla karşı karşıyadır. Uzun süredir Türkiye’nin ortağı olan Fransa, bu sorunların üstesinden gelebilmesi için Türkiye’ye, Fransız Kalkınma Ajansı kanalıyla destek olmaktadır. Avrupa FRIT aracına Fransa doğrudan katkıda bulunmaktadır. Bu çerçevede mültecilerin ve onlara ev sahipliği yapan devletlerin kalkınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere oluşturulan FRIT finansmanı kapsamında Türk makamlarının projeleri öncelikli olarak uygulanmaktadır. Bu program eğitim, göç yönetimi, sağlık, belediye alt yapıları ve sosyoekonomik destek alanlarını kapsamaktadır. Bugün açılışını yapmaktan gurur duyduğumuz Dörtyol Yeni Devlet Hastanesi, artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak üzere kamu hastanelerini güçlendirme ve inşa etmek için çalışan Sağlık Bakanlığı’nın büyük uzmanlığından faydalanılan bir projedir. Bakanlığın tüm personellerine şükranlarımı iletiyorum. Bu projenin temel amacı halkın kaliteli sağlık hizmeti almasını güçlendirerek Türkiye’ye destek vermektir. Dörtyol Hastanesinin açılışının hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.
AB Komisyonu DG NEAR B Direktör Yardımcısı Henrike Trautmann, “Bugün burada bulunmaktan mutluluk duyuyorum. İşbirliğimizin ve ortaklığımızın dönüm noktası diyebileceğimiz bir gün ve özellikle mülteciler ile ev sahibi toplulukların daha iyi yaşam koşulları ve sağlık hizmetleri sağlanabilmesi için önemli bir gün. Biliyorsunuz mültecilere ev sahipliği, sağlanan destek konusunda Türkiye, hayati bir öneme sahip ve dünyada ki en büyük mülteci toplumuna ev sahipliği yapmaktadır, bu desteğinden dolayı Türkiye’ye teşekkür ediyorum, gerçekten olağanüstü bir çaba. Türkiye ve Avrupa Birliği, büyük bir dayanışma içerisinde çalışmalarını yürütmekte, şimdiye kadar hem ev sahibi topluluklar, hem de mülteciler için 10 Milyar Euro’luk bir destek sağlandı. Bizler, Avrupa Birliğinde gösterilen dayanışmanın hiçbir ülkeye gösterilmediğini söylüyoruz ve mültecilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması bizim sağladığımız desteğin merkezinde yer almaktadır. Saha projesi kapsamında 180 Göçmen Sağlık Merkezi ile birlikte bu 2 hastanede, göçmen sağlığına katkı anlamında önemli girişimler ve sağlık hizmetleri kapsamında 3 aşamalı olarak birçok katkı sağlandı. Bu hastanelerin yapılması ile ev sahibi topluluklar ve mültecilere sağlık alanında destek arttırılmakta ve bu noktada Türkiye’ye de sağladığı destekten dolayı şükranlarımı sunmak isterim. Çünkü 2. ve 3. basamak hizmetlerinin büyük bir kısmı halen Türkiye tarafından sağlanmaktadır. Sağlık alanı haricinde mültecilere ve ev sahibi topluluklara yine birçok alanda daha destek sağlamaktayız. Avrupa Birliği, Türkiye’ye bu desteği sağlamaya ve aynı zamanda istenilen sonuca ulaşabilmek için bu hizmetleri izlemeye devam edecektir. Bu kapsamda tüm paydaşlarımıza, Sağlık Bakanlığına, Fransız Kalkınma Ajansına ve desteklerini esirgemeyen il yönetimine teşekkür ediyorum.” dedi.
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Tolunay, “Yeni Dörtyol Devlet Hastanemizin 3 yıl önce burada temelini atarken duyduğumuz heyecanın yerini bugün büyük bir mutluluk almış bulunmakta. Uluslararası toplumun geçmişte türüne az rastlanır bir göç krizi ile karşı karşıya olduğu bir dönemden geçmekteyiz. Hiçbir ülkenin günümüz dünyasında mülteci sorununu kendi sınırlarından uzaklık veya yakınlık durumunu değerlendirme lüksünün olmadığı bir süreç yaşıyoruz ve bu dönemde hepimizin kaderinin ortak olduğunu düşünmekteyiz. Bugün bir araya gelmemize vesile olan bu tesis bizleri ne kadar gururlandırsa da, temelinde yatan insanlık dramını unutmamamız gerekmektedir. Türkiye, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yürüttüğü, girişimci ve insani dış politika anlayışı çerçevesinde başta komşularımız olmak üzere dünyanın her noktasında yaşayan insani krize duyarlı olan, coğrafi ve jeopolitik konumu sebebiyle de düzensiz göç ve mülteci akımından en fazla etkilenen ülkelerin başında gelmektedir. Bu koşullar altında ülkemiz geçici koruma altındaki Suriyelilere, imkanların elverdiği ölçüde sağlık başta olmak üzere temel alanlarda hizmet vermeye devam etmektedir. Mevcut hizmetleri sunarken Bakanlığımızca geliştirilen Göçmen Sağlığı Merkezi gibi yeni modellerle, bu göç konusunun doğasından kaynaklanan sorunları aşmada, birçok farklı çözüm yolunu gündeme getirmekte ve bu çözüm anlayışıyla da devam etmektedir. Bu 250 yataklı hastanemiz, bölgede Suriyeli misafirlerimizin yoğunluğu dikkate alınarak projelendirilmiştir. Yeni hastanemizle birlikte hem bölgedeki vatandaşlarımızın, hem de Suriyeli misafirlerimizin ihtiyaçlarını karşılamış olacağız. Hastanemiz sahip olduğu son teknolojik donanımlarla bölgedeki sağlık hizmetlerini yükselteceğine inanmaktayız. Bunun yanı sıra temeline yerleştirilen deprem izotermlerinin sayesinde mimari açıdan bölgede en güvenli binalardan biri olarak inşa edilmiştir. Ülkemiz ile Avrupa Birliği arasında 2016 yılında Mültecilere Mali Yardım imkanı kapsamında sağlanan ve halen devam etmekte olan işbirliğinin, bugün açılışını yapmakta olduğumuz bu tesisimiz en önemli örneklerinden biridir. Başta Avrupa Birliği Delegasyonu ve Fransız Kalkınma Ajansı olmak üzere emeği geçen herkese katkıları için teşekkür ediyorum.” dedi.
Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, “Pandemi öncesi temelini attığımız ve bugün kavuşmuş olduğumuz bu şifa yurdu bölgemize, vatandaşlarımıza ve Suriyeli misafirlerimize inşallah en iyi şekilde hizmet sağlar. Kanuni Sultan Süleyman’ın bir sözünü ifade etmek istiyorum ‘Halk içinde mu’teber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihânda bir nefes sihhat gibi’, Anadolu’nun has tabiri ile her şeyin başı sağlıktır. Malumunuz Sayın Cumhurbaşkanımız sağlığa çok önem vermektedir. Pandemi sürecinde, sağlığa yapılan yatırımlar ve doktorlarımızın, sağlık çalışanlarımızın fedakarca çalışmaları dolayısıyla bu şifa yurtlarımız güzel hizmetler vermiştir. Hastanemizin hayırlı olmasını temenni ediyor, emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.” dedi.
Vali Doğan, “Sayın Bakan Yardımcım, Milletvekilim, Büyükelçiler, Delegasyonun değerli temsilcileri, meslektaşım, belediye başkanım, kıymetli hemşehrilerim hepinizi saygıyla selamlıyorum. Bugün hayırlı bir iş vesilesi ile Dörtyol’dayız. Öncelikle açacağımız hastanenin hayırlı, uğurlu olmasını, hastalarımıza şifa dağıtmasını temenni ediyorum. Sağlık Bakanlığımız özellikle son 20 yılda, Türkiye’nin çeşitli bölgelerine sağlık alanında çok ciddi yatırımlar yaptı. Bugün sağlık sektörüne baktığımızda, Türkiye’nin etrafındaki ülkelere göre ne kadar gelişmiş bir vaziyette olduğunun ispatı, pandemi sürecinde Türkiye’nin göstermiş olduğu başarıdır. Arsuz’da, Samandağ’ında, Belen’de, Hassa’da devlet hastaneleri, Hatay Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ile devletimizin sağlık alanındaki yatırımları devam etmekte ve inşallah bu tesislerinde en kısa sürede açılışını gerçekleştirerek faaliyete geçireceğiz. Yapmış olduğumuz yatırımların memnuniyetini, vatandaşlarımızın bize göstermiş olduğu teveccühten de anlamaktayız. Ancak bu hastanenin farklı bir anlamı var. Bu hastane, Avrupa Birliği Delegasyonu’nun, Fransız Kalkınma Ajansı’nın finansmanı, desteği ile Sağlık Bakanlığımızın birlikte yaptığı bir hastanedir. Öncelikle Avrupa Birliği’nden gelen dostlara şükranlarımı sunuyorum. Özellikle göç konusunda, onlarda bize teşekkür ediyorlar fakat Türkiye’nin beklentisi teşekküründe ötesinde bir beklentidir. Elbette teşekkür edilmesi, Türkiye’nin hakkının teslim edilmesi güzel ama Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin beklentileri bununda ötesinde bir beklentidir. Zaman zaman Avrupa Birliği ülkelerinden büyükelçiler, uluslararası kuruluşlarının temsilcileri ile toplantılar, görüşmeler yapıyoruz. Sayın Delegasyon Başkanı geçen hafta geldi ve kendisiyle uzun bir görüşme yaptık. Türkiye’nin, Suriye ve göçmenlerle ilgili sorunlarını konuştuk, tartıştık. Türkiye, 911 km Suriye’ye sınırı olan bir ülke ve bu sınıra 345 km’lik Irak sınırını da eklediğimizde yaklaşık 1300 km’lik bir sınırı kontrol etmektedir. Aslında bu sınır Avrupa Birliği’nin de sınırı. Türkiye’nin beklentisi, bu sınırın hemen güneyinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin güvenliğini tehdit eden yapıların bertaraf edilmesi konusunda destek verilmesidir. Türkiye bugün milyonlarca göçmene ev sahipliği yapmaktadır. Bunu gönül rahatlığı ile söylüyoruz, bu insanlar bizim misafirimizdir. Bizler, bu insanlarla ekmeğimizi bölüşmekte, çocuklarımız aynı okullarda eğitim görmekte, aynı hastanelerde tedavi olmakta, aynı altyapıyı kullanmakta ve birlikte aynı sokaklarda yaşamaktayız. Fakat bu insanların mağduriyeti görmezden gelmek, yok saymak çok büyük bir hata, yanlış olur. Bugün milyonlarca insan, Türkiye içerisinde yaşarken yine hemen güneyimiz de milyonlarca insanda Türkiye’ye, Avrupa’ya geçmeyi hedefliyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak bugün, Suriye’de devletimiz tarafından oluşturulan güvenli bölgelerde yaşayan 6-7 milyon insanın orada daha iyi şartlarda yaşayabilmesi için büyük bir gayret gösteriyoruz. Eğer oradaki şartları iyileştirmez, düzeltmezsek bu insanların tekrar Türkiye üzerinden hedef ülkeler olan Avrupa ülkelerine gitmelerini engelleyemeyiz. Bu bir insanlık dramı, bu sorun sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın sorunu, Avrupa’nın Türkiye ile birlikte sorunudur. Bu yönde muhataplarımızla önemli çalışmalar yapmaktayız, biraz önce bazı rakamlar ifade edildi, Türkiye o rakamların kat kat üstündeki rakamları Türkiye Cumhuriyeti Devleti harcadı ve harcamaya da devam etmektedir. Bu vesile ile Delegasyona, Fransız Kalkınma Ajansına şükranlarımı sunuyorum. Çok güzel bir hastanenin inşasında bizlere destek oldular, katkıda bulundular ve bu hastaneyi bugün faaliyete geçireceğiz. Dörtyol’un bu hastaneye ihtiyacı vardı. Bu açılış vesilesi ile hem sağlık çalışanlarına, hem de Dörtyollu hemşehrilerimize hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum. Herkesi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.” dedi.
Tören Vali Doğan, Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Tolunay, Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Herve Magro, AB Komisyonu DG NEAR B Direktör Yardımcısı Henrike Trautmann ve protokol üyelerinin açılış kurdelesini kesmesi, hizmete giren Yeni Dörtyol Devlet Hastanesini gezmesi ve hastanede tedavi görmekte olan hastaları ziyaret etmesiyle son buldu.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Yeni Dörtyol Devlet Hastanesi Törenle Açıldı
Avrupa Birliğinin finansal desteği, Sağlık Bakanlığı ve Fransız Kalkınma Ajansı işbirliğiyle inşa edilen Yeni Dörtyol Devlet Hastanesinin açılışı gerçekleştirildi.
Dörtyol ilçemizde hizmete giren Yeni Dörtyol Devlet Hastanesinin açılış törenine Vali Doğan’ın yanı sıra, Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Tolunay, Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Herve Magro, AB Komisyonu DG NEAR B Direktör Yardımcısı Henrike Trautmann, Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Dışişleri Bakanlığı Hatay Temsilcisi Büyükelçi Devrim Öztürk, Dörtyol Kaymakamı Aydın Ergün, ilçe belediye başkanları, İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, AK Parti İl Başkanı Adem Yeşildal, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaşımız katıldı.
Yeni Dörtyol Devlet Hastanesi tanıtım filminin katılımcılar tarafından seyredilmesiyle başlayan tören, İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat’ın açılış konuşmasıyla devam etti. İl Sağlık Müdürü Dr. Hambolat konuşmasında, “Yeni hastanemiz 33 bin 594 m2 arsa üzerine inşa edilmiş olup 3 blok ve 9 kat olarak planlanmıştır. Hastanemizde 49 adet çift ve 99 adet tek yataklı oda, 90 adet poliklinik odası, 10 ameliyathane ve 8 doğumhane salonu mevcuttur. Ayrıca palyatif servis, diyaliz ünitesi, ruh sağlığı merkezi gibi pek çok alanda hizmet sunabilecek kapasitededir. Çağımızın son teknolojisine göre donatılan hastanemizde, EMAR cihazı, 2 tomografi cihazı bulunmakta ve bunun yanı sıra görüntüleme ve laboratuvar hizmetleri sağlanacaktır.” dedi.
Fransa Türkiye Büyükelçisi Herve Magro, “Türkiye, savaştan zarar görmüş ülkelerden kaçan mülteci nüfusunun yönetimi gibi zor konularla karşı karşıyadır. Uzun süredir Türkiye’nin ortağı olan Fransa, bu sorunların üstesinden gelebilmesi için Türkiye’ye, Fransız Kalkınma Ajansı kanalıyla destek olmaktadır. Avrupa FRIT aracına Fransa doğrudan katkıda bulunmaktadır. Bu çerçevede mültecilerin ve onlara ev sahipliği yapan devletlerin kalkınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere oluşturulan FRIT finansmanı kapsamında Türk makamlarının projeleri öncelikli olarak uygulanmaktadır. Bu program eğitim, göç yönetimi, sağlık, belediye alt yapıları ve sosyoekonomik destek alanlarını kapsamaktadır. Bugün açılışını yapmaktan gurur duyduğumuz Dörtyol Yeni Devlet Hastanesi, artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak üzere kamu hastanelerini güçlendirme ve inşa etmek için çalışan Sağlık Bakanlığı’nın büyük uzmanlığından faydalanılan bir projedir. Bakanlığın tüm personellerine şükranlarımı iletiyorum. Bu projenin temel amacı halkın kaliteli sağlık hizmeti almasını güçlendirerek Türkiye’ye destek vermektir. Dörtyol Hastanesinin açılışının hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.
AB Komisyonu DG NEAR B Direktör Yardımcısı Henrike Trautmann, “Bugün burada bulunmaktan mutluluk duyuyorum. İşbirliğimizin ve ortaklığımızın dönüm noktası diyebileceğimiz bir gün ve özellikle mülteciler ile ev sahibi toplulukların daha iyi yaşam koşulları ve sağlık hizmetleri sağlanabilmesi için önemli bir gün. Biliyorsunuz mültecilere ev sahipliği, sağlanan destek konusunda Türkiye, hayati bir öneme sahip ve dünyada ki en büyük mülteci toplumuna ev sahipliği yapmaktadır, bu desteğinden dolayı Türkiye’ye teşekkür ediyorum, gerçekten olağanüstü bir çaba. Türkiye ve Avrupa Birliği, büyük bir dayanışma içerisinde çalışmalarını yürütmekte, şimdiye kadar hem ev sahibi topluluklar, hem de mülteciler için 10 Milyar Euro’luk bir destek sağlandı. Bizler, Avrupa Birliğinde gösterilen dayanışmanın hiçbir ülkeye gösterilmediğini söylüyoruz ve mültecilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması bizim sağladığımız desteğin merkezinde yer almaktadır. Saha projesi kapsamında 180 Göçmen Sağlık Merkezi ile birlikte bu 2 hastanede, göçmen sağlığına katkı anlamında önemli girişimler ve sağlık hizmetleri kapsamında 3 aşamalı olarak birçok katkı sağlandı. Bu hastanelerin yapılması ile ev sahibi topluluklar ve mültecilere sağlık alanında destek arttırılmakta ve bu noktada Türkiye’ye de sağladığı destekten dolayı şükranlarımı sunmak isterim. Çünkü 2. ve 3. basamak hizmetlerinin büyük bir kısmı halen Türkiye tarafından sağlanmaktadır. Sağlık alanı haricinde mültecilere ve ev sahibi topluluklara yine birçok alanda daha destek sağlamaktayız. Avrupa Birliği, Türkiye’ye bu desteği sağlamaya ve aynı zamanda istenilen sonuca ulaşabilmek için bu hizmetleri izlemeye devam edecektir. Bu kapsamda tüm paydaşlarımıza, Sağlık Bakanlığına, Fransız Kalkınma Ajansına ve desteklerini esirgemeyen il yönetimine teşekkür ediyorum.” dedi.
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Tolunay, “Yeni Dörtyol Devlet Hastanemizin 3 yıl önce burada temelini atarken duyduğumuz heyecanın yerini bugün büyük bir mutluluk almış bulunmakta. Uluslararası toplumun geçmişte türüne az rastlanır bir göç krizi ile karşı karşıya olduğu bir dönemden geçmekteyiz. Hiçbir ülkenin günümüz dünyasında mülteci sorununu kendi sınırlarından uzaklık veya yakınlık durumunu değerlendirme lüksünün olmadığı bir süreç yaşıyoruz ve bu dönemde hepimizin kaderinin ortak olduğunu düşünmekteyiz. Bugün bir araya gelmemize vesile olan bu tesis bizleri ne kadar gururlandırsa da, temelinde yatan insanlık dramını unutmamamız gerekmektedir. Türkiye, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yürüttüğü, girişimci ve insani dış politika anlayışı çerçevesinde başta komşularımız olmak üzere dünyanın her noktasında yaşayan insani krize duyarlı olan, coğrafi ve jeopolitik konumu sebebiyle de düzensiz göç ve mülteci akımından en fazla etkilenen ülkelerin başında gelmektedir. Bu koşullar altında ülkemiz geçici koruma altındaki Suriyelilere, imkanların elverdiği ölçüde sağlık başta olmak üzere temel alanlarda hizmet vermeye devam etmektedir. Mevcut hizmetleri sunarken Bakanlığımızca geliştirilen Göçmen Sağlığı Merkezi gibi yeni modellerle, bu göç konusunun doğasından kaynaklanan sorunları aşmada, birçok farklı çözüm yolunu gündeme getirmekte ve bu çözüm anlayışıyla da devam etmektedir. Bu 250 yataklı hastanemiz, bölgede Suriyeli misafirlerimizin yoğunluğu dikkate alınarak projelendirilmiştir. Yeni hastanemizle birlikte hem bölgedeki vatandaşlarımızın, hem de Suriyeli misafirlerimizin ihtiyaçlarını karşılamış olacağız. Hastanemiz sahip olduğu son teknolojik donanımlarla bölgedeki sağlık hizmetlerini yükselteceğine inanmaktayız. Bunun yanı sıra temeline yerleştirilen deprem izotermlerinin sayesinde mimari açıdan bölgede en güvenli binalardan biri olarak inşa edilmiştir. Ülkemiz ile Avrupa Birliği arasında 2016 yılında Mültecilere Mali Yardım imkanı kapsamında sağlanan ve halen devam etmekte olan işbirliğinin, bugün açılışını yapmakta olduğumuz bu tesisimiz en önemli örneklerinden biridir. Başta Avrupa Birliği Delegasyonu ve Fransız Kalkınma Ajansı olmak üzere emeği geçen herkese katkıları için teşekkür ediyorum.” dedi.
Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, “Pandemi öncesi temelini attığımız ve bugün kavuşmuş olduğumuz bu şifa yurdu bölgemize, vatandaşlarımıza ve Suriyeli misafirlerimize inşallah en iyi şekilde hizmet sağlar. Kanuni Sultan Süleyman’ın bir sözünü ifade etmek istiyorum ‘Halk içinde mu’teber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihânda bir nefes sihhat gibi’, Anadolu’nun has tabiri ile her şeyin başı sağlıktır. Malumunuz Sayın Cumhurbaşkanımız sağlığa çok önem vermektedir. Pandemi sürecinde, sağlığa yapılan yatırımlar ve doktorlarımızın, sağlık çalışanlarımızın fedakarca çalışmaları dolayısıyla bu şifa yurtlarımız güzel hizmetler vermiştir. Hastanemizin hayırlı olmasını temenni ediyor, emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.” dedi.
Vali Doğan, “Sayın Bakan Yardımcım, Milletvekilim, Büyükelçiler, Delegasyonun değerli temsilcileri, meslektaşım, belediye başkanım, kıymetli hemşehrilerim hepinizi saygıyla selamlıyorum. Bugün hayırlı bir iş vesilesi ile Dörtyol’dayız. Öncelikle açacağımız hastanenin hayırlı, uğurlu olmasını, hastalarımıza şifa dağıtmasını temenni ediyorum. Sağlık Bakanlığımız özellikle son 20 yılda, Türkiye’nin çeşitli bölgelerine sağlık alanında çok ciddi yatırımlar yaptı. Bugün sağlık sektörüne baktığımızda, Türkiye’nin etrafındaki ülkelere göre ne kadar gelişmiş bir vaziyette olduğunun ispatı, pandemi sürecinde Türkiye’nin göstermiş olduğu başarıdır. Arsuz’da, Samandağ’ında, Belen’de, Hassa’da devlet hastaneleri, Hatay Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ile devletimizin sağlık alanındaki yatırımları devam etmekte ve inşallah bu tesislerinde en kısa sürede açılışını gerçekleştirerek faaliyete geçireceğiz. Yapmış olduğumuz yatırımların memnuniyetini, vatandaşlarımızın bize göstermiş olduğu teveccühten de anlamaktayız. Ancak bu hastanenin farklı bir anlamı var. Bu hastane, Avrupa Birliği Delegasyonu’nun, Fransız Kalkınma Ajansı’nın finansmanı, desteği ile Sağlık Bakanlığımızın birlikte yaptığı bir hastanedir. Öncelikle Avrupa Birliği’nden gelen dostlara şükranlarımı sunuyorum. Özellikle göç konusunda, onlarda bize teşekkür ediyorlar fakat Türkiye’nin beklentisi teşekküründe ötesinde bir beklentidir. Elbette teşekkür edilmesi, Türkiye’nin hakkının teslim edilmesi güzel ama Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin beklentileri bununda ötesinde bir beklentidir. Zaman zaman Avrupa Birliği ülkelerinden büyükelçiler, uluslararası kuruluşlarının temsilcileri ile toplantılar, görüşmeler yapıyoruz. Sayın Delegasyon Başkanı geçen hafta geldi ve kendisiyle uzun bir görüşme yaptık. Türkiye’nin, Suriye ve göçmenlerle ilgili sorunlarını konuştuk, tartıştık. Türkiye, 911 km Suriye’ye sınırı olan bir ülke ve bu sınıra 345 km’lik Irak sınırını da eklediğimizde yaklaşık 1300 km’lik bir sınırı kontrol etmektedir. Aslında bu sınır Avrupa Birliği’nin de sınırı. Türkiye’nin beklentisi, bu sınırın hemen güneyinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin güvenliğini tehdit eden yapıların bertaraf edilmesi konusunda destek verilmesidir. Türkiye bugün milyonlarca göçmene ev sahipliği yapmaktadır. Bunu gönül rahatlığı ile söylüyoruz, bu insanlar bizim misafirimizdir. Bizler, bu insanlarla ekmeğimizi bölüşmekte, çocuklarımız aynı okullarda eğitim görmekte, aynı hastanelerde tedavi olmakta, aynı altyapıyı kullanmakta ve birlikte aynı sokaklarda yaşamaktayız. Fakat bu insanların mağduriyeti görmezden gelmek, yok saymak çok büyük bir hata, yanlış olur. Bugün milyonlarca insan, Türkiye içerisinde yaşarken yine hemen güneyimiz de milyonlarca insanda Türkiye’ye, Avrupa’ya geçmeyi hedefliyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak bugün, Suriye’de devletimiz tarafından oluşturulan güvenli bölgelerde yaşayan 6-7 milyon insanın orada daha iyi şartlarda yaşayabilmesi için büyük bir gayret gösteriyoruz. Eğer oradaki şartları iyileştirmez, düzeltmezsek bu insanların tekrar Türkiye üzerinden hedef ülkeler olan Avrupa ülkelerine gitmelerini engelleyemeyiz. Bu bir insanlık dramı, bu sorun sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın sorunu, Avrupa’nın Türkiye ile birlikte sorunudur. Bu yönde muhataplarımızla önemli çalışmalar yapmaktayız, biraz önce bazı rakamlar ifade edildi, Türkiye o rakamların kat kat üstündeki rakamları Türkiye Cumhuriyeti Devleti harcadı ve harcamaya da devam etmektedir. Bu vesile ile Delegasyona, Fransız Kalkınma Ajansına şükranlarımı sunuyorum. Çok güzel bir hastanenin inşasında bizlere destek oldular, katkıda bulundular ve bu hastaneyi bugün faaliyete geçireceğiz. Dörtyol’un bu hastaneye ihtiyacı vardı. Bu açılış vesilesi ile hem sağlık çalışanlarına, hem de Dörtyollu hemşehrilerimize hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum. Herkesi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.” dedi.
Tören Vali Doğan, Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Tolunay, Fransa'nın Türkiye Büyükelçisi Herve Magro, AB Komisyonu DG NEAR B Direktör Yardımcısı Henrike Trautmann ve protokol üyelerinin açılış kurdelesini kesmesi, hizmete giren Yeni Dörtyol Devlet Hastanesini gezmesi ve hastanede tedavi görmekte olan hastaları ziyaret etmesiyle son buldu.
En Çok Okunan Haberler