Verimli toprakları ve ılıman iklime sahip olması sayesinde çok sayıda meyvenin yetiştiği bir meyve cenneti olan ülkemizin haziran ayı yaş meyve ihracat yıldızının değerde %59’luk pay ile “Kiraz -Vişne” olduğunu belirten SİN, Ticaret Bakanlığımız ve Tarım ve Orman Bakanlığımız ile birlikte yapılan koordineli çalışmalar kapsamında Çin’e yapılan kiraz ihracatında soğuk uygulama yöntemine alternatif olarak fumigasyon uygulaması girişimlerinin olumlu sonuçlandığını söyledi. Güney Kore ile ülkemiz arası gerçekleşen kiraz ihracatı görüşmelerinde ise anlaşma noktasına gelindiğini ve Tayvan için çalışmaların hali hazırda devam ettiği belirtti. Ayrıca SİN, yaş meyve sebze ihracat değerlerimizde emeği geçen bütün sektör paydaşlarına özveri ve çabalarından dolayı teşekkürlerini iletti.
Türkiye yaş meyve sebze ihracatına en çok katkı sağlayan birlik %45’lik pay ile yine AKİB oldu!
Ayrıca yılın ilk yarısını bir ihracatçı gözüyle de değerlendiren Başkan SİN; Türkiye yaş meyve ve sebze sektöründe koordinatörlük görevini yürüten Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçı Birliği kanalıyla yapılan yaş meyve ve sebze ihracatının değerde %45’lik payla 436,7 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca yılın ilk altı aylık narenciye ihracatında tüm İhracatçı Birlikleri arasında %80’lik pay ile en çok katkı sağlayan Birliğin AKİB olduğunun altını çizdi.
Birlik olarak yapmış oldukları çalışmaların olumlu geri dönüşlerini aldıklarını ve böylece hem ürün kalitesinin hem de ürün çeşitliliğinin arttığını belirten SİN, Ocak-Haziran döneminde ülkemizin 61 ilinden, dünyanın 124 ülkesine ihracat yapıldığına dikkat çekti. Ayrıca en çok yaş meyve sebze ihracatı yapılan ülkelerin sırasıyla Rusya Federasyonu, Almanya, Irak, Romanya, Ukrayna ve Bulgaristan olduğunun bilgisini verdi.