Depremin ardından Hatay’ın son durumu hakkında açıklamalar yapan Savaş, deprem dolayısıyla meydana gelen alt yapı hasarları, belli bölgelerde yoğun nüfus hareketliliklerinin oluşması, su altı kaynaklarının yer değiştirmesi, sık sık elektriklerin kesilmesi gibi sebeplerle mevcut su kaynaklarının yetersiz kaldığına dikkat çekti.
Hayatını kaybeden hemşehrileri için duyduğu üzüntüyü ifade eden Savaş, tüm yıkım karşısında HATSU’nun iş yükünün deprem öncesine göre 10-12 kat arttığını vurguladı. İlk 4 ay tahsilat yapılmadığını ancak kanunen kalan abonelere fatura göndermek zorunda olduklarını ifade eden Savaş, abone tahsilat miktarının da %60 oranında düştüğünü kurumun çok zorda olduğunu anlattı.
“DEPREMDEN AZ ETKİLENEN İLÇELERİMİZDE NÜFUS ÇOK FAZLA ARTTI”
Hatay’daki enkazlarına yerinde ayrıştırılmasından dolayı altyapıda ciddi yeni hasarların meydana geldiğini söyleyen Başkan Savaş, şebekelerin onarılmasının da zaman gerektiğini ve bu süreçte insanların ciddi sorunlar yaşadığını kaydetti.
Depremden nüfusu yüksek olan Antakya ve Defne ilçesinde yaşayanların ağır yıkım nedeniyle şehir dışına ya da çevre ilçelere gittiğini hatırlatan Savaş, ‘’diğer
ilçelerimizin nüfusu çok fazla arttı. Çadırkent ve konteynerkentler de oldukça kalabalık olunca altyapı ihtiyaçlarının karşılanmasında sorunlar olabiliyor” dedi.
“BAŞTA DSİ OLMAK ÜZERE HATAY’A HERKESİN DESTEK VERMESİ LAZIM”
Hatay’ın yaşamış olduğu afetten dolayı çok ciddi bir yıkım yaşadığını ve bu yıkımın üstesinden gelmek amacıyla bütün kurumların iş birliği ile hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Lütfü Savaş, “ Hatay afet bölgesi Biz ilk güden bu yana işlerimizi yapıyoruz fakat her kurumun bize destek vermesi lazım. Eksikliklerimizi tek başımıza yapabilmemiz biraz zor. Altyapı maliyetleri de çok fazla olduğundan dolayı herkesin bu konuda bize destek vermesi şart. İlgili bakanlarımız, valimiz ve birçok kamu kurum ve kuruluşlarla bu konuları konuşmaya gayret ediyorum. Onlar da ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. DSİ’ye ihtiyaçları bildirdik, yeni su kuyularının nerelerde acil şekilde açılması gerektiğini bildirdik. Yükümüz çok fazla, ekip ve ekipmanlara ihtiyaçlarımız da olduğundan dolayı herkesten destek bekliyoruz” diyerek Hatay’a destek çağrısı yaptı.
“DEPREMİN İLK GÜNÜNDEN BU YANA SAHALARDAYIZ”
Hatay Büyükşehir Belediyesinin de depremzede bir kurum olduğunu hatırlatan Savaş, “ Belediyemizin bütün hizmet binaları ya yıkıldı ya da ağır hasarlı durumda. Birçok personelimizi de maalesef kaybettik. Buna rağmen depremin ilk gününden bu yana sahalardayız. EXPO binamızda hizmet veriyoruz” dedi.
“SAĞLIK BAKANLIĞI DÜZENLİ BİR ŞEKİLDE SULARIMIZDAN NUMUNE ALIYOR”
Hatay’daki içme suyu hakkında da önemli açıklamalarda bulunan Lütfü Savaş şöyle konuştu:
Hatay’da aslında içilmeyecek su yok. Su şebekelerinde yaşanan arızalar yüzünden sorunlar yaşayabiliyoruz. Sağlık Bakanlığı düzenli bir şekilde sularımızdan numune alıyor. Şu ana kadar 7 bin tahlil yapıldı ve sadece 65 tanesinde sıkıntı çıktı. Bu sıkıntıyı da insanlarımız ile paylaşıyoruz ve onları uyarmaktayız.
“HATAY’I YENİDEN AYAĞA KALDIRACAĞIZ”
Şehirdeki yıkım çalışmalarına da değinen Savaş, ”96 bin 654 tane ağır hasarlı veya acil yıkılacak bina var. Birçok işyeri ve ahır da kullanılamaz durumda. 6 aydır cansiparane çalışıyoruz. Bizim işimiz gerçekten çok ağır. Depremden sonra hükümet, belediyeler, sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları ile Hatay’ı birlikte yeniden ayağa kaldıracağız. Yeteri kadar yardım ve ekipman desteği gelirse kısa süre içerisinde sorunları çözmeye çalışacağız” dedi.
Depremin ardından birçok belediye, sivil toplum kuruluşu ve kurumlardan destek geldiğini de belirten Savaş, şuanda iki belediye dışında Hatay’a artık yardımlar yapılmadığını sözlerine ekledi.