CHP’li Güzelmansur “Tarımıyla, sanayisiyle, ihracatıyla, nakliye sektörüyle, Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan Hatay ekonomisi, iktidarın hem iç politikada hem de dış politikada yaptığı yanlışlarla sürekli geriliyor” dedi.
Ortadoğu Pazarını Kaybediyoruz
Güzelmansur şöyle devam etti: “Orta Doğu, Hatay’ın olmazsa olmaz pazarlarından biridir.
Hataylı çiftçinin, üreticinin ürettiğini, Hataylı ihracatçı, yine Hataylı uluslararası nakliyecileri ile bu pazara ulaştırırdı. Bu pazardan sadece üretici, ihracatçı, nakliyeci değil sandıkçısı, ambalajcısı, işçisi de kazanır, ülke ekonomisine katkı sağlardı. Ancak sadece Hatay değil Türkiye için de çok önemli olan bu Pazar iktidar tarafından her yıl git gide baltalandı. Önce yanlış Suriye politikası geldi, 14 orta doğu ülkesine açılan kapılarımız kapandı.
Ardından Mısırla anlaşmazlık başladı, Mısır taşımacılık anlaşmasını iptal etti. Böylece Suudi Arabistan’a, Körfez ülkelerine ve Orta Afrika’ya açılan bir güzergâhımız daha son buldu. Orta Doğu’da yaşanan diğer sorunlar ve son olarak Kaşıkçı cinayeti sonrasında Suudi Arabistan’ın uyguladığı gizli ambargo da bunun üstüne eklenince Hatay ekonomisi çöküşe geçti.”
Hatay Organize Sanayi Bölgesinde 12 Firma Üretimden Koptu
Hatay Organize Sanayi Bölgesi’nde alarm veren verileri sıralayan Güzelmansur şunları söyledi: “Ben şimdi bu çöküşü sizlere rakamlarla anlatmak istiyorum. 2019’da 63 firmanın faaliyet gösterdiği Antakya Organize Sanayi Bölgesi’nde son 1 yılda; 3 firma kapandı, 4 firma kapasite düşürdü, 2 firma konkordato ilan etti, 3 firma icralık oldu. Organizedeki firma sayısı 51’e indi. Bu 12 firmanın üretimden kopmasıyla 315 kişi işsiz kaldı.
Organize bölgede enerji tüketimi de %13,7 düştü. Burada dikkat edilmesi gereken bir husus var, o da, Antakya Organize Sanayi Bölgesi’nin enerji tüketiminin %73’ünü 14 firma gerçekleştiriyor. Diğer bir deyişle kalan firmalarda üretim çok kısıtlı, bunlar adeta tabela firmasına dönüştüler.”
İhracat Verileri Geriliyor
Dış politikadaki yanlışların Hatay ihracatına olumsuz yansımaları olduğunu söyleyen Güzelmansur: “2019’un Ocak-Haziran döneminde 1 milyar 393,5 milyon dolar olan Hatay ihracatı, 2020’nin Ocak-Haziran döneminde 1 milyar 143 milyon dolara düştü. Yani, Hatay ihracatında ilk 6 aylık kayıp 250 milyon dolardır. %18’lik bir düşüş söz konusudur.
Bu düşüşte en önemli etkilerden biri Suudi Arabistan’ın 1,5 yıldır Türk mallarına uyguladığı örtülü boykottur. 2019’un ilk 6 ayında Türkiye Suudi Arabistan ihracatı %18 azalma yaşanırken, Hatay’ın Suudi Arabistan’a ihracatında da %8,5 düşüş meydana geldi” dedi.
Suudi Arabistan’ın Türk Mallarına Örtülü Boykotu Tam Boykota Dönüşecek
Yaşanan bu olumsuzluklar nedeniyle Hataylı ihracatçıların %10’unun aktif olarak çalıştığını %90’ının ise bekleme sürecinde olduğunu aktaran Güzelmansur şöyle devam etti: “Son günlerde Suudi Arabistan’dan daha da kötü haberler geliyor. Bölgede bağlantıları olan ihracatçının, nakliyecinin aldığı duyum şudur: 2 yıldır uygulanan örtülü boykot, Ağustos’ta tam boykota dönüştürülecek. Suudi Arabistan Ağustos’ta Türkiye’den ithalatı sıfırlayacak. Suudi Arabistan bunu kendi ihracatçısına, nakliyecisine, tüccarına uyguladığı baskıyla, tehditle uygulamaya geçiriyor. Bunlardan artık Türk ürünlerinin ithalatını yapmayacaklarını belirten bir taahhüt alıyor. Ayrıca böylesi bir uygulama Suudi Arabistan’ın ittifak halinde olduğu Dubai, Bahreyn gibi ülkelere de yayılacaktır. Bunun gerçekleşmesi halinde onlarca Hataylı ihracatçının iflası kaçınılmaz olacaktır”
Nakliye Sektörü Perişan
İktidarın yanlış politikalarından Hataylı nakliyeci de nasibini alıyor diyen CHP’li Güzelmansur “Suriye savaşı öncesi Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan, Suriye aşırı, her gün 250 araç, yılda 110 bin araç taşıma yaparken, şimdi bu sayı yılda 1.400 civarına indi. Nakliye sektöründe %80 kapasiteyle çalışan firmalar, şu anda %30 kapasiteyle çalışıyor” dedi.
Pandemi 32 Bin Gurbetçi Hataylıyı Gelirsiz Bıraktı
Suudi Arabistan’da çalışan 32 bin gurbetçinin sorunlarına da değinen Güzelmansur: “Tüm bu sorunlar, yanlışlar yetmiyormuş gibi üstüne bir de pandemi eklendi. Suudi Arabistan’daki 45 bin vatandaşımızdan 32 bini Hataylıdır. 20 bini berber, geriye kalan lokantacı, işçi olmak üzere 32 bin hemşehrim yıllardır gurbette kazandığını memleketine gönderir. Ülke ve Hatay ekonomisine katkı sağlardı. Şimdi bu insanların işyerleri 16 Mart’tan itibaren kapalı. Ekonomik açıdan perişan durumdalar. 4 aya yakın bir süredir işsizler, hiçbir gelirleri yok. Bu durum, aileleri ile birlikte Hatay’da yaklaşık 120 bin kişinin gelirsiz kaldığı gerçeğini ortaya koymaktadır.
Tarımdaki, sanayideki, ihracattaki, nakliye sektöründeki bu kötü gidişat en nihayetinde Hataylı işçiyi, emekçiyi etkiliyor. İşsizlik artıyor, yoksulluk artıyor, borçlar artıyor. Bakın, Hatay’da Mart 2019’da 2.327.338 Bin TL olan takipteki alacaklar, Mart 2020’de 2.729.706 Bin TL’ye yükseldi. 1 senede 402 milyon 368 Bin TL arttı. Hatay takipteki Alacaklar açısından 81 il içinde 10. sırada” dedi.
Hatay ekonomisinde yaşanan sorunlara dair çözüm önerilerini de sıralayan CHP’li Güzelmansur:
“Bir: Yanlış, maceraperest dış politika derhal terk edilmeli; realist, barışçıl politikalar benimsenmeli
İki: 14 orta doğu ülkesine ulaşımı sağlayan, Suriye rejiminin kontrolünde olan dolayısıyla güvenlik açısından sorunu bulunmayan Yayladağı sınır kapısı derhal açılmalı
Üç: Suudi Arabistan ile yaşanan siyasi kriz nedeniyle zarar gören ihracatçıya nakliye desteği, gemi navlunları gibi destekler verilmeli
Dört: Hatay’ın yaş sebze-meyve ihracatında aslan payına sahip olan Rusya’da, verilen geçiş kontenjanları arttırılmalı
Beş: Hatay 5. teşvik bölgesine alınmalı. Bu olmuyorsa da Çanakkale-Biga örneğinde olduğu gibi ilçe bazlı teşvikten yararlandırılmalı
Altı: Patates, soğan ve limonda ihracat kısıtlaması hemen kaldırılmalı. Aksi halde Hatay ekonomik girdilerini kaybederken, Türkiye de ekonomisindeki bir lokomotifini kaybeder” dedi.