İskenderun Teknik Üniversitesi’nin (İSTE) 2019-2-TR01-KA105-078518 sözleşme numaralı Erasmus+ Programı/ Ana Eylem 1: Bireylerin Öğrenme Hareketliliği/Gençlik Değişimleri, "Geçmişten Geleceğe" isimli projesi kapsamında faaliyetlere projenin 8. gününde hem uygulamalı aktivitelerle hem de katılıcıların eserlerinin görücüye çıkarıldığı bir sergiyle devam edildi.
Projenin sekizinci gününün sabah oturumunda farklı ülkelerden gelen İSTE’ye gelen katılımcılardan kendi ülkelerindeki somut kültür miras varlıklarını tanıtan bir sunum yapmaları istendi. 5 - 6 kişilik gruplara ayrılan katılımcılar, kendi ülkelerinde bulunan kültürel miras varlıklarına dair araştırmalar yaptıktan sonra, her grubu temsilen belirlenen temsilci anlatıcılar bu çalışmaları bir sunu, video gösterisi gibi araçlarla sundu. Bu aktivite ile tüm katılımcılar dünyanın farklı yörelerinde bulunan somut kültürel miras varlıklarından haberdar olup, onlar hakkındaki hikâyeleri, efsaneleri, tarihi gerçekleri ve yapılış serüvenleri dinledir. Böylelikle proje sadece yerel veya ulusal seviyede değil uluslararası seviyede bir etki yaratmış oldu.
Projeye 3 farklı ülkeden katılan 43 katılımcının, daha önceki günlerde gezip gördükleri kültürel miras varlıkları hakkında almış oldukları notlar, yapmış oldukları çizimler ve çekmiş oldukları fotoğrafları kullanarak kültürel mirasa ilişkin deneyimlerinin aktarılarak hazırlanan kartpostal, poster ve şehir rehberleri İSTE Mimarlık Fakültesi’nde sergilendi. Serginin açılışına İSTE Rektör Yardımcılarından Prof. Dr. Meltem Eken, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Örnek, Mimarlık Bölümü Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Ebru Harman Aslan, Dr. Öğr. Üyesi Melisa Diker ve Mimarlık Bölümü Öğr. Gör. Müfit Tennioğlu, proje katılımcıları ve İSTE öğrencileri katıldı. Somut kültürel miras varlıkları hakkında farkındalık yaratan bu sergiye katılımlarından ve projeye vermiş oldukları desteklerden ötürü teşekkür eden Projenin Yürütücüsü ve Dış İlişkiler Genel Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ali Bostancıoğlu “farklı coğrafyalardan gelip dünya kültürünün beşiği bölgelerden biri olan Hatay’ın kültürel miras zenginliklerini böylesine yaratıcı ve çarpıcı şekilde sunan tüm proje katılımcıların emeklerine sağlık diyorum ve kendilerine teşekkür ediyorum. Ayrıca, yurtdışında olduğu için sergiye iştirak edemeyen Mimarlık Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mert Nezih Rifaioğluna’da teşekkürlerimi iletiyorum” dedi. Gün sonunda katılımcıların tüm gün boyunca gerçekleştirilen aktivitelere ve sergiye dair duygu ve düşüncelerine dair kendilerinden geri bildirim alındı.
Uluslararası değişim programlarının öğrenciler için önemli fırsatlar sunduğunu belirten İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci, “Erasmus+ Projesi ile şehrimizde ve İSTE’de ağırladığımız gençler Hatay’ın kültürel mirası hakkında bilgi sahibi oldu ve bilgilerinin somut çıktılarını hazırladıkları sergide sundu. Bambaşka coğrafyalardan, kültürlerden, dillerden gelen öğrencileri İSTE çatısı altında buluşturduğumuz için mutluyuz. Projede emeği geçen herkesi kutluyor, başarılarının devamını diliyorum” şeklinde konuştu.