Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor

Her sekiz kadından birinde görülen meme kanserinde erken evrenin önemine dikkat çeken İskenderun Gelişim Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. H. Cem Önal, radyoterapide uyguladıkları hedefe yönelik ışınlama yöntemiyle kısa sürede kanseri yenmenin mümkün olduğunu belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2021 11:10
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2021 11:10
https://www.flashgazetesi.net/

 “Erken tanı konan hastalarda tedavi başarısı oldukça yüksektir”

Erken teşhisin tarama programlarıyla sağlandığını ifade eden Prof. Dr. H. Cem Önal, “Eylül ve ekim ayları kanser farkındalığı ve toplumu bilinçlendirme için çok önemli aktivitelerin yapıldığı aylardır. Geride bıraktığımız Eylül ayı ‘Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Ayı’ ve içinde bulunduğumuz Ekim ayı da ‘Dünya Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ olarak kabul edilmektedir. Özellikle kadınlarda en sık görülen kanser tiplerinden birisi meme kanserleri için tarama programları ülkemizde ücretsiz yapılmaktadır. Bu farkındalık ayları sayesinde hastaların büyük bir kısmı erken evrede yakalanmaktadır. Meme kanseri kadınlarda daha sık olmak üzere nadiren de erkeklerde de görülmektedir. Genellikle ilk bulgu ele gelen ağrısız kitledir. Daha ileri evrelerde ise ciltte çekinti, kızarıklık yara, yaygın hastalık evresinde ise ağrı sıklıkla görülür. Bu nedenle meme kanserinde erken tanı oldukça önemlidir. Kadınların kendi kendilerini aralıklı muayene ederek şüpheli bir durumda mutlaka ilgili hekime başvurmaları gerekmektedir. Belirli bir yaştan sonra da ultrason ve/veya mamografi ile de kontrollerini yaptırmaları gerekmektedir. Eğer ailede meme kanseri hikâyesi varsa; rutin muayene ve tetkikleri daha erken yaşta yaptırmaları gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

Meme kanserinde uygulanan tedavi yöntemleri nelerdir?

Meme kanserinde uygulanan tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirmede bulunan Prof. Dr. H. Cem Önal, “Meme kanseri tedavisinde hastalığın tedavisinde cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi önemli rol oynamaktadır. Hastalığın evresine göre ve hastaya göre tedaviler planlanmaktadır. Bu nedenle hastalar tümör konseyinde tartışılarak, tedavileri birden fazla branştaki hekimler tarafından organize edilmektedir. Ülkemizde yapılan kanser tedavileri dünya standartlarında olup, meme ve prostat kanseri başta olmak üzere birçok kanser türlerinde radyoterapi (ışın tedavisi) 2017’de başlayan işbirliği anlaşması sayesinde, Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı’nın uydu merkezi olarak hizmet vermeye başlayan İskenderun Gelişim Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Merkezi’nde yapılmaktadır. Ulusal ve uluslararası çaptaki bilgileri ile hastalara en güncel radyoterapi uygulamalarını başta İskenderun olmak üzere tüm Hatay’daki hastalara da uygulamak için çalışmalarımıza devam etmekteyiz” dedi.