Antakya Belediye Başkanlığından bugüne kentin başat sorunu olan altyapı eksikliğini çözüme kavuşturmak için çaba harcadığını belirten Başkan Savaş, kente 8 adet artıma tesisi kazandırıldığının altını çizdi.
Amik Ovası’nda bulunan Hassa, Kırıkhan, Reyhanlı ve Kumlu ilçelerinde geçmişte hiç arıtma tesisi olmadığını vurgulayan Başkan Savaş, “Eskiden arıtma tesisi olmadığı için Amik Ovası, kanallara ve derelere karışan kanalizasyon suları ile sulanırdı. Şimdi ise arıtma tesislerimiz ile ovamızı kanalizasyon sularından kurtardık. Yakın zamanda Hassa ve Kumlu ilçelerimize de arıtma tesisi kazandıracağız” dedi.
Başkan Savaş, 5 yıl boyunca Türkiye’de en çok altyapı çalışması gerçekleştiren belediyenin Hatay Büyükşehir Belediyesi olduğunun altını çizdi.
Hatay’ın 1/5.000 ve 1/100.000’lik imar planlarını yaptıklarını ifade eden Başkan Savaş, kentin ulaşım master planını da tamamladıklarını belirtti. Çin ve Avustralya ile yarışarak EXPO 2021’i aldıklarını ifade eden Başkan Savaş, projelendirme ile ilgili çalışmaların tamamlandığını vurguladı.
Hatay’a UNESCO gastronomi şehri unvanı kazandırdıklarını ifade eden Başkan Savaş, bu unvanın alınmasının Hatay’da turizme büyük bir katkı sağladığını ve otellerdeki doluluk oranının hızla arttığını söyledi.
Tarımsal üretime destek olmak için önemli projelere imza attıklarını belirten Başkan Savaş, “Şu an 250 adet seramız var. Kadın çiftçilerimiz bu seralara hem kentimizin cadde ve bulvarlarında kullanılan çiçekleri ekiyor hem de satışını gerçekleştirmek istedikleri sebze, meyveleri ekiyorlar. Kadın çiftçilerimiz bu seralardan gelir elde ediyor” şeklinde konuştu. Tarımsal faaliyetler ile birlikte yerelden kalkınmaya ağırlık verilmesi gerektiği görüşünü savunan Başkan Savaş, “Dağ yamaçlarımızı EXPO ile bağlantılı olarak çiçek ekimi yapılacak şekilde düzenledik. Burada ürettiğimiz çiçeklerimizi kurduğumuz kooperatif ile Hollanda borsasında pazarlayacağız. Kooperatifimiz aracılığıyla Hatay’a özgü ürünleri de marketlere pazarlayacağız. Yamaç köylerimizi üretim sahası yapacağız. Bugün arıcılarımızın 5’te birine güneş panelleri aldık. Bu paneller ile üreticilerimiz elektrik ile ilgili ihtiyaçlarını karşılayabilecek” açıklamalarında bulundu.
Organik tarım faaliyetlerine de önem verdiklerini vurgulayan Başkan Savaş, GDO’suz, insanların sindirim sistemi için sağlıklı ve Hatay’a özgü Ali Bayır ve Karakılçık buğdaylarını toprakla buluşturduklarını ifade etti.
Hatay’da turizm projelerinin neler olduğu sorusuna Başkan Savaş, “İskenderun’dan, Kıbrıs, Mersin ve Beyrut’a kadar uzanan bir güzergâhta HADO seferleri başlatmak istedik fakat bu bürokratik engellere takıldı. Hatay’ı bir turizm kenti yapmak istiyoruz. HADO bizim olmazsa olmazımız. Ayrıca İskenderun’da bir yat limanı projemiz var. Bunların yanı sıra tarihi ev restorasyonları gerçekleştiriyoruz. Antakya’da teleferiğin başladığı yerde çok özel eserler bulduk. Orayı müze olarak düzenliyoruz. Teleferik inşaatımızı Ağustos ayında bitirmeyi planlıyoruz. Yapılan kazılarda çok eski dönemlere ait eserler de bulundu. Bunları EXPO alanında yerin altında yapacağımız camlı bölmede sergileyeceğiz. EXPO yalnızca 6 ay değil hayat boyu sürecek. Hatay’ı geleceğe hazırlarken ticaret ve turizmin altyapısını da hazırlıyoruz. Hatay önümüzdeki sürece hazır” şeklinde konuştu.
Hatay Arkeoloji Müzesi’nin dünyada eşi benzeri olmadığını ifade eden Başkan Savaş, herkesi 43 bin yıl öncesine tarihlendirilen eserleri görmeye davet etti.
Hatay’ı bir spor kenti yapmak için kentin spor geleceğine yatırım yaptıklarını belirten Başkan Savaş,”Hatayspor şu anda 1. Lig’de dördüncü ve Türkiye Kupası’nda çeyrek final oynadı. Hedefe kitlenmiş durumdayız. Şampiyon olmak istiyoruz. Voleybol, su topu, satranç takımlarımız da oldukça başarılı. İşitme Engelli Futbol Takımı’mız bu sene Süper Lig’e çıktı ve Engeli Basketbol Takımı’mız bu sene şampiyon olarak 2. Lig’e çıktı. İskenderunspor’a da destek sözü verdik. İlçe belediyelerimizin de spora destek vermesi lazım. Çünkü spor insanları yaklaştırıyor, insanların kendileriyle barışık yaşamalarına ve psikolojilerine destek oluyor” dedi.
İl genelinde eğitime verdiği desteklere de değinen Başkan Savaş,” Bugüne kadar 125 tane kurs açtık. İskenderun ve Payas’ta bunları arttırmak istiyoruz. Belediye Başkanlığı sadece altyapı üstyapı çalışmaları yapmak değil şehrin her noktasına dokunabilmektir. Kentin kültürüne, sanatına, eğitimine dokunmamız gerekir” ifadelerine yer verdi.
Hatay’ın ulaşım master planını tamamladıklarını dile getiren Başkan Savaş, “Güzergâhları sadeleştiriyoruz. Bu hususta İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte çalışıyoruz. Kooperatifleri birleştiriyoruz. Aralarındaki rekabeti azaltıyoruz. Minibüsleri daha sağlıklı konforlu ve güvenli otobüslerle değiştiriyoruz.
Esra Boğazlıyan’ın programın son bölümünde yönelttiği “Seçildiğiniz takdirde ilk 100 günde neler yapacaksınız?” sorusuna yanıt veren Başkan Savaş, “Kaldığımız yerden devam edeceğiz. Hatay’da huzur ortamını sağlamaya devam edeceğiz. Daha daha güçlü ve huzurulu olacak. Hizmet konusunda da altyapı ya ve az önce saydığım ticari faaliyetlere devam edeceğiz” dedi.