Bakan Kurum’u Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın yanı sıra Hatay Milletvekilleri Hüseyin Yayman, Hacı Bayram Türkoğlu, Abdülkadir Özel, Hüseyin Şanverdi, Sabahat Özgürsoy Çelik, Vali Yardımcıları Aydın Tetikoğlu, Bilal Ölmez, Mahmut Hersanlıoğlu, ve Salih Altun, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Valilik Birim Müdürleri kapıda karşıladı.
Ardından Valilik Şeref Defterini imzalayan Bakan Kurum ve beraberindeki heyet daha sonra Valilik makamına geçti. Burada Vali Doğan, Bakan Kurum’a ilimizde devam eden yatırımlar ve Bakanlığa bağlı kurumlar tarafından yürütülen çalışmalar hakkında toplantı gerçekleştirdi.
Bakan Kurum Toplantı sonunda basın mensuplarına yaptığı açıklamada “ Bugün 8 bin yıllık geçmişe sahip olan, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan, birlikte yaşama kültürünün dünyadaki en güzel örneğini sergileyen Hatay’dayız. Hatay, hak ettiği kalkınmaya ve gelişmeye ulaşmalıdır. Üretimiyle, limanıyla, sanayisiyle ülke ekonomisine katkı sağlayan bu güzide ilimiz başka mesuliyetleri de omuzlarında taşıyor. Bütün illerimizi ziyaret ediyoruz. Bugünde kadim şehrimiz Hatay’da şehrin sorunlarını vatandaşın problemlerini, şehirdeki yaşam kalitesini artıracak birçok projeyi birlikte istişare ettik. Toplu Konut İdaresi eliyle yapacağımız 40 bin konutun haricinde İller Bankası kanalıyla 4 milyar liralık bir kredi kaynağını da belediyelerimize vermek suretiyle kentsel dönüşüm sürecini hızlandırmış olacağız. Burada yüzde 50'ye kadar kredi faizinde hibe desteği vererek kentsel dönüşüm için önemli bir süreci de başlatmış olacağız. Hatay için ilk olarak Antakya, Emek ve Aksaray mahallelerinde 347.000 m2’lik alanda 3.312 bağımsız bölümümüz var. Bakanlığımız bünyesinde bu projeyi TOKİ ve Antakya Belediyemiz ile birlikte yürüteceğiz. Bu projeye her türlü teknik ve finansal desteğin Bakanlığımızca verilmesi suretiyle 2019 yılında başlayacağız. Diğer önemli kentsel dönüşüm projemiz İskenderun Meydan Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi, Modernevler Mahallesi, Numuneevler Mahallesi, Pınarbaşı ve Esentepe Mahallelerini içeren ve yine Bakanlığımız bünyesinde İskenderun Belediyesi ve TOKİ işbirliği ile birlikte yürüteceğiz. Yapacağımız bu projeler Hatay’ımızın kültürüne, özüne yerel mimariye uygun örnek projeler olacak. Reyhanlı’da Fidanlık Mahallesinde yapımı devam eden Küçük Sanayi Sitesinin taşınmasına müteakip bu alanda da kentsel dönüşüm projesini hayata geçirmiş olacağız. Dörtyol’da Yeşil Mahallesi Mezbahane semtinde kentsel dönüşüm çalışmalarını Dörtyol Belediyemiz, Bakanlığımız, TOKİ ve iller Bankası ortak bir çalışma yürütecekler.
Hatay’ımız hem sanayi, hem tarım ve hem de turizm şehrimiz. Burada tarımın iyileştirilmesi adına, sanayiinin iyileştirilmesi adına, turizm adına Valiliğimizle birlikte içinde tünel projesini ve liman projesini kapsayan istihdamı artıracak çalıştığımız bir mastır proje hazırlıyoruz. Bu anlamda tarımda verimliliği artırmak adına hazine arazilerini de kullanmak istiyoruz. Bunlardan biri Arsuz’ daki Tekel binalarının bulunduğu alan, bu alan 155,000m2’lik alan. Bu alanda TOKi aracılığıyla soğuk hava deposu yapacağız ve bununu dışındaki alanlarda da lojistik hizmetlere imkan tanıyacak depolarımız hizmete geçecek. Aynı şekilde Hassa ilçemizde benzer bir projeyi de 80.000m2’lik bir alanda yapacağız.
Kırıkhan ilçemizde Sosyal Konut alanındaki ihtiyaçları karşılamak için TOKİ Başkanlığımıza gerekli talimatı verdik. Burada 300-400 sosyal konut uygulaması yapacağız. Aynı şekilde Hatay merkezde de alt gelir gurubu vatandaşlarımıza yönelik 500 adet sosyal konut uygulamasını da TOKİ tarafından yapacağız.
Hatay için TOKİ Başkanlığımız tarafından yapılan yeni stadımızda 29 Ekim 2019 gibi bitmiş olacak. Dolayısıyla eski stadımızın bulunduğu alana da bizim 81 ile bir Millet Bahçesi yapma sözümüz var. Hatay’ımız da şehir merkezinde çok önemli bir lokasyonda yaklaşık 46,000m2’lik bir alanda Millet Bahçesi yaparak vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız.
Hatay Dörtyol’da Kuzuculu Mahallesinde 2B arazilerine ilişkin bir çalışma başlattık. Bugünde bu çalışma ile ilgili Dörtyol’da vatandaşlarımızla bir araya geleceğiz bir komisyon kurmak suretiyle rayiç bedelini belirleyerek 2B projemizi de orada yapmış olacağız.
8 binyıllık geçmişe sahip olan Hatay’ımızda bu tarihi binaların gün yüzüne çıkması adına önemli bir sokak sağlıklaştırma projesi yapacağız. Habib-i Neccar Camimizin etrafında ve Kurtuluş Caddesinde sokak sağlıklaştırma projesini de Antakya Belediyemiz ile birlikte yürüteceğiz ve bu iş için belediyemize önümüzdeki hafta itibari ile 2 milyon TL hibe desteği vereceğiz. Bakanlık olarak Hatay İlimiz genelinde kentsel dönüşüm ve sokak sağlıklaştırma projelerine destek vereceğiz. Gün içerisinde Antakya ve İskenderun ilçelerimizdeki çalışmaları da yerinde göreceğiz” dedi
Bakan Kurum Habib-i Neccar Camisi'nde kıldığı cuma namazının ardından cami avlusunda vatandaşlarla bir süre sohbet etti. Daha sonra Tarihi Antakya Uzun Çarşı'ya geçen Bakan Kurum ve beraberindekiler, esnafla sohbet edip hayırlı kazançlar diledi. Vatandaşlarla hatıra fotoğrafı çekildi, kendisine ikram edilen yöresel lezzetlerden tattı. Çarşının içinde yer alan ve Valilik tarafından restorasyonu yapılan Kurşunlu Han’da vatandaşlarla sohbet etti.
Bakan Kurum ve beraberindeki heyet yapılan çalışmaları incelemek ve gelinen son nokta hakkında yetkililiklerden bilgi almak üzere TOKİ tarafından yapımı devam eden 25.000 kişilik stada geçerek incelemelerde bulundu. Burada açıklama yapan Bakan Kurum "Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde 82 milyon vatandaşımıza, bize oy versin vermesin sağlık, turizm, stadyum tesisleri yapmak için gecemizi gündüzümüze katarak var gücümüzle çalışıyoruz. Biliyoruz ki bizim milletimiz arkamızda ve bize her noktada destek oluyorlar. Biz de onlara hizmet edebilmek amacıyla tevazu, samimiyet içerisinde bütün şehirlerdeki yaşam kalitesini bu tesisleri yapmaya gayret gösteriyoruz. Oldukça modern, UEFA standartlarına göre hazırlanmış stadımızda 25 tane locamız var. Tribünlerin tamamı kapalı. İmalat kalitesi çok güzel gidiyor. Hatayspor'u buraya taşır taşımaz mevcut maçların oynandığı yerde de Yaklaşık 46 bin metrekarelik alanda da bir millet bahçesi inşasını gerçekleştireceğiz. Hatay birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, gerçekten dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin herkesin kardeşçe yaşadığı kadim bir şehir. Hatay sadece kendini değil bölgeyi ilgilendiriyor. Türkiye sadece kendini değil, bölgeyi ilgilendiriyor. Bakın işte Valimiz aynı zamanda Afrin'in de Valiliğini yapıyor. Oradaki yaklaşık 4-4,5 milyon insanı da ilgilendiriyor. Zeytin Dalı Harekatı'nı bu bölgeden yaptık ve başarıyla yönettik. Şuan Hatay ve Türkiye sonuçta bu bölgeyi tamamını içine alacak şekilde bir güvenlik koridoru oluşturmaya çalışıyor. O koridor da bittiği zaman inanın buradaki tarım, turizm sektörü eskisinden daha iyi pay alacak. Bu noktada şehirciliği ve şehircilikteki yaşam kalitesini arttırmak için de bugün projelerimizi istişare ettik. Şuan da saha incelemelerimizi yapıyoruz. Tüm bu projeleri aynı kararlılık ve azimle bitirip vatandaşımızın hizmetine sunacağız." ifadelerini kullandı.