13.Füsun Sayek Sağlık Ve Kültür Etkinlikleri 2 Ağustos'ta Başlıyor

İskenderun Gazeteciler Cemiyeti’nde konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Prof.Dr. İskender Sayek, istikrarlı şekilde sürdürülen etkinliklerin her geçen yıl daha önemli bir ivme kazandığını belirtti. Çocuk etkinliklerinin ağırlıkta olacağına, bazı yeni etkinliklerin de olacağını belirten Sayek, şu açıklamayı yaptı:

Haber Giriş Tarihi: 01.01.1970 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
https://www.flashgazetesi.net/
 ‘’Yörenin ilk sosyal etkinliği on üçüncü senesinde Ağustos ayı boyunca sağlık taramaları, sergiler, konserler, toplum söyleşileri, spor yarışmaları ve atölyeler ile dolu bir programla Arsuz – Hatay’da gerçekleşecek.

Türk Tabipleri Birliği Eski Başkanı Dr. Füsun Sayek’i anmak amacıyla İskenderun’un Arsuz yöresinde her yıl düzenlenen Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri’nin on üçüncüsü, 2 - 31 Ağustos 2019tarihleri arasında Arsuz’da İskender Sayek Kültür ve Sanat Evi’nde gerçekleşiyor.

Toplumsal duyarlılık ve sosyal sorumluluk konusunda gerçekleşecek çalışmalarıyla yörede bir ilk oluşturan Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri, her yıl genişleyerek gelenekselleşmekte ve bu konuda bir örnek teşkil etmekte.

Ülkemizde kültür mozaiğini koruyan ve yaşatan ender yerleşim merkezlerinden Arsuz’da düzenlenen Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri’nin programında bu yıl da konserler, sergiler, toplum söyleşileri, çocuklara yönelik sanat atölyeleri, spor yarışmaları ve sağlık ilgili konular yer alıyor.

Etkinlikler 2006 yılında kaybettiğimiz Türk Tabipleri Birliği Eski Başkanı Dr. Füsun Sayek’in en büyük hayallerinden birini, Arsuz’daki dededen kalma aile evini bir Kültür ve Sanat Evi’ne dönüştürme çalışmalarıyla başladı. Prof. Dr. İskender Sayek’in dedesinin babasının inşa ettiği, avlulu tarihi ev restore edildikten sonra tek bir sergiyle başlayan yolculuk Ağustos ayının tümüne yayılan ve küçük balıkçı köyünü yaz boyu canlandıran bir etkinlik haline geldi.  Eskiden buğday ambarının bulunduğu depo bir sergi salonuna, tüm ailenin toplandığı avlusu ise akşamları dünyaca ünlü sanatçıların konser verdiği, gündüzleri ise sanat atölyelerinde çocukların yaratıcılıklarını gösterdiği bir alana dönüştü.

SAĞLIK ETKİNLİKLERİ

Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri’nde her yıl olduğu gibi poliklinikler ve taramalar Genel Cerrahi, Ortopedi, Göz Hastalıkları ve Dermatoloji olmak üzere farklı uzmanlık alanlarında gerçekleştirilecek.  Türkiye’nin önde gelen Tıp Fakülteleri’nde ve yerel tıp merkezlerinde çalışan uzman hekimler, etkinliğe kendi imkanları ile katılarak, gönüllü olarak yöre halkına ücretsiz muayene ve tetkik gerçekleştirecekler. “Benlerimizi tanıyalım” projesi ile toplumda deri kanseri ile ilgili farkındalık yaratılacak. 2030’da hekimlik paneli ile geleceğin hekimliği tartışılacaktır.

MÜZİK ETKİNLİKLERİ

Arsuz’da 1800’lerden kalma ve artık bir ‘kültür ve müze evi’ olarak kullanılan aile evinde gerçekleştirilen Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri konserlerinde yine pek çok değerli sanatçı yer alıyor.

Sahilde Kemal Akdoğan, Soner Çiftçioğlu ve arkadaşları Deniz Kokulu Şarkılar Konseri ile başlayacak müzik şöleni, Grup Storia, ile devam edecek ve sonra Seda Baykara ve Günay Tuzkaya’nın Sahne ve Film Müzikleri ile Tunçalp Özgen’in Anısına Ahmet Kanneci ve Özcan Da’ın gitar dinletisi ile sürecek ve Naz Evren ve arkadaşlarının Pik Up Çello Grubu Konseri ile kapanacak. ‘’

Prof. Dr. Sayek, gönüllülerden oluşan bir dernek ile Sayek ailesi tarafından düzenlenen bu etkinlilerin çok uzun yıllar süreceğine inandığını da belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’TOPLUM SÖYLEŞİLERİ

Sergi ve konserlerin yanı sıra çevre ve toplum sağlığına yönelik çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Programda Dr. Anlar Çocuklarda Alerji ve Dr. Şükrü Hatun ve Diyetisyen Tuğba Gökçe Diyabet Hastalığı ile ilgili bilgilendirme yapacak.

Dr. İlber Ortaylı ve Dr. Venos Zahariyadis Tarih Söyleşisi yapacak. Ayrıca gençlere yönelik Suat Özçağdaş “Sosyal İnovasyon” konulu bilgilendirme yapacaktır. Söyleşilere ek olarak, Demet Kayıran’ın “Yarınım Aydınlık Olsun” Belgesl Film gösterisi sonrası kız çocukların ve kadınların toplumsal sorunları Demet Kayıran ile Dr. Şevkat Bahar Özvarış ve Türküler Erdost tarafından tartışılacaktır.  TTB’nin Edebiyat Matinesinde İskenderun’lu olan değerli yazar Ayla Kutlu “Bendeki Hatay” konulu söyleşiye katılacaktır.

ÇOCUK ETKİNLİKLERİ

Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri’nin en çok önem verilen bölümlerinden biri de yöre çocuklarının her yıl ilgiyle takip ettiği çocuk etkinlikleri Bilim Haftası Masal Okuma ve artık bir Arsuz gelenekselleşmiş olan Arsuz Çocuk Korosu çalışması ve konseri programda yerini alıyor. ‘’

Sayek, çok önem verdikleri sergiler konusunda da şu bilgileri verdi:

‘’Sergiler:

-Duran Karaca Resim Sergisi/ Tunçalp Özgen Anısına

-Kadın Gözünden Toplum Fotoğraf Sergisi / İskenderun Fotoğraf ve Sinema Sanatçıları Derneği

- Ayben Kaynar Tanır Exlibris Sergisi

- Fotoğraf makineleri Sergisi 

 Kalıcı Sergiler:

- Tarihi Tarım Aletleri

- Dokuma Aletleri

- Tarihi İskenderun ve Antakya Fotoğrafları

- Teta’nın Mutfağı – Yöre Mutfağı Sergisi

- Biz Arsuzluyuz: Arsuz’dan Portreler (Aylin Sayek, Yıldırım Beyazıt)

- - Hatay Deniz Kabukları (Süheyl Boncuk Koleksiyonu)

- Eczacıbaşı Koleksiyonu’ndan Seçme Seramik Baskılar

- Hatay Kitaplığı Kültür Köşesi’’